с Райна Кабаиванска

с Райна Кабаиванска

Найден Тодоров е роден през 1974 година в Пловдив, България.

Първите си уроци по пиано получава на петгодишна възраст, а на 16 години осъществява и първия си концерт като диригент.

Голямо влияние върху формирането му като диригент оказват Александър Владигеров в България и професор Карл Йостерайхер във Виена. Още като ученик Найден Тодоров печели множество награди от наши и международни конкурси, а през 1990 година той създава свой младежки оркестър, просъществувал повече от 10 години, с който осъществява редица концерти в България, Австрия, Чехия, Словакия и Германия и записва няколко компакт-диска. По това време започва да учи дирижиране при дългогодишния главен диригент на Пловдивска опера Кръстю Марев.

През 1993 година Найден Тодоров получава покана от главния диригент на Врачанска филхармония Веселин Байчев за професионален дебют като диригент. Същата година завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. По време на своето следване той е стипендиант на Фондация “Борджезе”, Фондация “Св. св. Кирил и Методи”, Ротари клуб – Виена, Ротари клуб – Йерусалим и швейцарската фондация “Джордж Уохтер”.

През 1995 година започва първата си постоянна работа като диригент на симфоничния оркестър във Враца, няколко години по-късно е назначен и за главен диригент на Видинския симфоничен оркестър.

с Гена Димитрова

с Гена Димитрова

През 1996 година е поканен от израелската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан. По това време свири и като тромпетист в симфоничния оркестър в Йерусалим, където има възможността да работи с музиканти като Дейвид Шалон, Серджо Комисиона, Лорин Маазел, Кшищов Пендерецки и много други.

Запознанството през 1996 година в Лос Анжелис с големия композитор Джери Голдсмит отваря вратите на един нов свят пред диригента – този на филмовата музика. Оттогава Найден Тодоров осъществява периодично концерти посветени на този жанр, като само през последното десетилетие изнася ежегодни концерти в град Мюнхен със симфонична музика от някои от най-успешните саундтракове на нашето време.

През 1997 година създава в родния си град фестивала Тракийско лято. Година по-късно е и първият му постоянен международен ангажимент като диригент – в Хайфа, Израел със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран измежду повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В последвалите години Найден Тодоров гостува на сцените на повечето от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

Никола Гюзелев

с Никола Гюзелев

През 2000 година, едва на 26 години е поканен за Музикален директор на Пловдивска опера и филхармония, явявайки се най-младият диригент в България на тази позиция. В Пловдивска опера в началото на 2001 година той осъществява своя оперен дебют с премиера на операта Тоска от Пучини. С Пловдивска филхармония записва симфониите на Луис Глас за датската фирма Данакорд, както и над 100 компакт-диска за американската компания ММО. На летния фестивал в Античния театър дирижира концерти и спектакли на Пловдивската опера, с участието на различни изявени български и международни певци, измежду които блестят имената на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов, Хюй Хе, Камен Чанев. В Пловдив той осъществява и супер-продукцията на Дарио Фо на операта на Росини „Севилският бръснар“, с която гостува в Холандия, Германия и Великобритания. Години по-късно, Найден Тодоров получава и наградата „Пловдив“ за концерта си с Пловдивска филхармония и Джон Лорд.

През 2001 година, след няколко години съвместни проекти за американската звукозаписна компания ММО, Найден Тодоров излиза за първи път на сцената с  оркестъра на Софийската опера, в концерт на първия майсторски клас на голямата българска дива Райна Кабаиванска. През годините той дирижира не само концерти на майсторските ѝ класове със Софийската опера и Софийската филхармония, но и нейни концерти в Италия и Испания. По време на майсторските класове осъществява творчески контакт и с певци като Мария Агреста, Андреа Каре, Витория Йео, Мерили Санторо.

Следва оперният дебют на Найден Тодоров със Софийската опера през 2002 година с операта Травиата (в главната роля – известната българска певица Дарина Такова), а месеци по-късно осъществява и своята първа премиера в този оперен театър – на операта Фауст от Гуно, с участието на Цветана Бандаловска, Юлиян Константинов, Адам Здуниковски и Стефка Минева. Отново със Софийската опера е и неговият балетен дебют през 2003 година, с балета Ромео и Жулиета от Сергей Прокофиев.

Йоан Холендер

с Йоан Холендер

Със Софийската опера Найден Тодоров записва за фирмата Naxos балета от Лудвиг Минкус Дон Кихот, както и оперите на Рахманинов Алеко, Рицарят-Скъперник и Франческа да Римини. Осъществява и концерти и записи на множество оперни албуми с различни певци, измежду които Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Румен Дойков и Орлин Анастасов.

След успешна премиера на софийска сцена с операта Кармен с певци като Лаура Бриоли, Анна Куо и Иван Момиров, през 2005 година Найден Тодоров дебютира в оперния фестивал в Солотурн, отново със състава на Софийската опера, с постановката на операта Фауст, с което стартира едно активно сътрудничество, продължило по-късно и с множество участия на този фестивал на Русенската опера.

През 2006 година на сцената на Софийската опера осъществява и първата си съвместна продукция с швейцарския режисьор Джан Джаноти – операта Италианката в Алжир от Росини, поставяйки началото на дългогодишни плодотворни творчески отношения.

По покана на големия български диригент Михаил Ангелов Найден Тодоров работи в периода 2003-2005 като художествен ръководител на Оперно-филхармонично Дружество Бургас. Няколко години по-късно, отново по покана на Михаил Ангелов, той заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в град Русе.

От 2004 година Найден Тодоров е диригент на популярната продукция „Нощта на петте тенора“, с която гостува многократно на най-големите немски сцени, като Филхармонията в Берлин, Herkules Saal в Мюнхен, Laeiszhalle в Хамбург, Liederhalle в Щутгарт, Alte Oper във Фракфурт, Meistersingerhalle в Нюрнберг и много други.

Самюел Рейми

със Самюел Рейми

През 2005 година Найден Тодоров осъществява първи контакт с Grandopera Wichitа, състав, с който осъществява различни продукции през годините – Аида от Верди, Тоска от Пучини, Вилхелм Тел от Росини. В Уичита работи с певци като Самюел Рейми, Аналиса Распильоси, Лукас Мичем, Майкъл Спайърс, както и с българската певица Цветелина Василева.

В периода 2005-2017 г. Найден Тодоров е директор на Държавната опера в Русе, с която участва в множество престижни форуми в различни страни в цяла Европа. Със симфоничния оркестър на Русе записва и няколко компакт-диска, последният от които с произведения на Панчо Владигеров за фирмата Naxos. Има издаден DVD и от концерта в Букурещ с Русенска филхармония и Джон Лорд. С балета на Русенската опера осъществява различни турнета в Италия, Южна Корея и Дубай. Емблематична остава оперната постановка на „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович под режисурата на Вера Немирова, която е отразена със специално предаване по австрийската телевизия, както и от голямото списание Die Opernwelt.

С Русенската опера осъществява множество спектакли в Австрия, Швейцария, Германия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, с различни български и чужди певци, измежду които се открояват имената на изпълнители като Димитра Теодосиу, Мишел Крайдер, Марио Маланини, Алиса Зиновиева, Йорг Шнайдер, Ноеми Наделман, Йоханес Мартин Кренцле, Марцио Джоси. За работата си с Русенската опера Найден Тодоров получава различни награди, измежду които няколко Кристални лири, Златна книга, „Емил Чакъров“, Музикант на годината, а през 2016 година е удостен и със званието „Почетен гражданин“ на град Русе.

През 2006 година Найден Тодоров осъществява своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и само година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2009 година изнася първия си концерт в зала Чайковски в Москва с филхармоничния оркестър на Ярослав, а през 2010 дебютира и във Виенската народна опера, дирижирайки спектаклите на балета Лешникотрошачката от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като мениджър в областта на културата в Нов Български Университет, където през последните години е поканен да изнася лекции. Като част от преподавателската му активност са и майсторски класове в Португалия и Испания. През 2013 е член на журито на Международния конкурс за диригенти „Син Дунав“, а през 2016 е и негов председател. През 2019 година Найден Тодоров е председател и на престижното жури на певческия конкурс „Гена Димитрова“, с членове Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов и Адриан Холендер.

Анастейша

с Анастейша

Найден Тодоров дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли, встрани от дейноста си в България, дирижира различни оркестри и оперни театри в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ и др. Също така участва и в редица международни кросовер проекти, измежду които поредица концерти с кийбордиста на Дийп Пърпъл Джон Лoрд, както и специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дъги Уайт от Рейнбоу и концерти със звезди от света на мюзикала като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка и много други.

През годините Найден Тодоров работи в България с абсолютно всички симфонични оркестри и оперни театри, но особено свързан е със Софийската филхармония, с която дебютира през 2001 година. През 2004 той е обявен за нейн постоянен гост диригент, по-късно става главен гост диригент, а от началото на 2017 година е избран и за нейн директор.

Със Софийската филхармония го свързва дълъг и интензивен творчески път. През 2005 година Найден Тодоров получава своята първа Кристална лира за изпълнението със Софийската филхармония на Втора симфония от Густав Малер. През същата година осъществява и нов запис на Българския химн, със солисти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Роберта и Орлин Горанов.

За популяризирането на българската музика със същия оркестър получава и наградата на Съюза на Българските композитори „Златно петолиние“, по-късно също така и редица други награди, като „Златна книга“, Плакет на Президента на Република България и много други.

През 2008 година, заедно със Софийската филхармония и солистите Светлин Русев, Людмил Ангелов и Борислав Йоцов, Найден Тодоров дебютира в залата на Юнеско в Париж.

През 2009 година, отново със Софийската филхармония осъществява и своя дебют в Москва, в залата на Болшой театър, а само година по-късно участва със същия оркестър и в летния фестивал в Клагенфурт, Австрия.

От 2018 година, като част от образователната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „На концерт с БНТ2“.

Соня Йончева

със Соня Йончева

В началото на 2018 година Найден Тодоров дирижира Софийската филхармония и на откриващия концерт на Българското председателство на Европейския съвет в световноизвестната зала БОЗАР в Брюксел, със солисти Соня Йончева и Людмил Ангелов.

През 2019 година Disney организира първото голямо представяне на Star Wars in a Concert в най-големите градове в Китай, с участието на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров.

В концертите си със Софийската филхармония, Найден Тодоров работи с някои от най-изявените певци и инструменталисти в международен аспект, като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер, Петер Рьозел, Юрий Башмет, Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Вадим Репин, Юлиян Рахлин и много други!

През 2019 година, за концертите си със Софийската филхармония, Найден Тодоров е избран от слушателите на Българското Национално Радио за втори път за Музикант на годината!

X