Пламен Карталов: Това е време и за духовна трансформация, и за голяма издържливост – БНР

Сега е време за духовна трансформация. Нашите спектакли в инициативата ни „Перли от репертоара“ са като духовна храна. Тя помага да прогоним и унинието, и депресията. Изкуството дарява любов, помага със силата и енергията си“. Това каза пред БНР академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Той отчете, че досега около 150 000 зрители са гледали онлайн представленията на Софийската опера и балет, които се излъчват в интернет като алтернатива на забраната за струпване на много хора на едно място – мярка за борба с коронавируса:  

„Когато инвестираме в нашите безплатни представления във Фейсбук, на сайта на Операта и в Ютюб, ние се надяваме, че след това зрителят ще реинвестира с връщането си в театъра“.

В предаването „Нещо повече“ акад. Карталов допълни:

„Това препятствие ни научи в изпитанието, което е като компас, да се преосмислят много неща – високомерието на властта, стремежа към трупане на богатства и алчност, смирение и обич към ближния. Това сменя посоката на мисленето. На нас ни трябваше тази рестарт мисъл за нещо ново. Мисля, че българите ще намерят своя път да променят нещата, а това става чрез сменяне на посоката. Това препятствие трябва да се преоцени с много изводи за всеки един лично – от своята камбанария и в своя катедрален храм на душата. Това е време и за духовна трансформация, и за голяма издържливост“.

Интервюто с акад. Пламен Карталов можете да чуете в звуковия файл.
https://bnr.bg/post/101250404/plamen-kartalov