„Дама Пика“ с премиера в Софийската опера на 31 януари – в.24 часа

„Дама Пика“ с премиера в Софийската опера на 31 януари - в.24 часа

На 31 януари в Софийската опера и балет предстои премиерата на операта „Дама пика“ от П.И. Чайковски, концертно изпълнение. Диригент ще бъде Константин Тринкс.

„Дама пика“, заедно с Шестата симфония – Патетична, е връх в творчеството на Чайковски.

Написана с трескава бързина- в поразително кратък срок – само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски.

Като Моцарт по време на съчиняването на „Реквиема“, Чайковски е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските
опери: „На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо.“

В своето изследване за „Дама пика“ руският музикален критик Иван Солертински пише: „Самата „Дама пика“ излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е постигнато в гениалната четвърта картина – спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература.

Само тази картина е достатъчна, за да се постави „Дама пика“ до великите шедьоври на музикалния театър и преди всичко до „Кармен“ на Бизе, чието значение Чайковски на времето си предвиди с такава пророческа проницателност.

Премиерата на „Дама пика“ е на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.

Martin Iliev 1

В главната роля на Герман публиката ще види известния солист на Софийската опера Мартин Илиев.

Image 8024009 302

Сопранът Александра Любчански ще гастролира в ролята на Лиза.

Image 8024008 302

Константин Тринкс- диригент- гост

Константин Тринкс от 1997 до 2000 г. е ангажиран в Баденския държавен театър в Карлсруе като гост-корепетитор и личен асистент на Маестро Кадзуши Оно, като работи по многобройни оперни постановки. Там през 1997 г. той ръководи хорови репетиции за „Младият лорд” от Ханс Вернер Хенце. Бидейки сам ентусиазиран тенор, г-н Тринкс пее в Камерен хор „Щутгарт”, дирижиран от Фрийдер Берниус от 1999 до 2001 г.

На Швецингенския фестивал той асистира на Томас Хенгелброк, и на Андреас Шперинг на фестивала „Хендел” в Карлсруе . След 2000г. има твърд ангажимент като вокален педагог и диригент в Баденския държавен театър, Карлсруе. Дирижира „Сватбата на Фигаро”, „Прилепът”, „Пуритани”, „Вива ла мама”, „Щастливата измама”, „Звънчето” и „Евита”.

В Саарбрюкенската държавна опера дирижира: „Летящият холандец”, „Арабела”, „Хитрата лисичка”, „Трубадур”, „Бал с маски”, „Лучия ди Ламермур”, „Отвличане от сарая”, „Хофманови разкази”, „Продадена невеста”, „Веселите уиндзорки”, „Орфей в ада” и „Клетниците”.

През този период под неговата палка се играят много балетни спектакли, инициира и дирижира младежки концерти, както и специални концерти, посветени на „Хвалебствена песен” от Втора симфония на Менделсон Шумановите „Сцени от Гьотевия „Фауст” .

Като действащ музикален директор в Саарбрюкенската държавна опера Тринкс дирижира премиерите на „Рейнско злато”, „Лоенгрин”, „Саломе”, „Вълшебната флейта”, „Кармен”, „Травиата”, „Селска чест”, „Палячи”, както и „Кулерво” от финландския композитор Аулис Салинен. Европейската премиера на операта „Първият император” от китайския композитор Тан Дун получи голямо признание. Той дирижира и младежки танцов проект, основан на „Жар птица”, в сътрудничество с хореографа Ройстън Малдум.

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Той е там и главен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

В „Дама пика“ участват и солистите:

Веселин Михайлов (Томски)
Атанас Младенов ( Елецки )
Ангел Антонов ( Чекалински)
Бисер Георгиев ( Сурин)
Даниел Острецов (Чаплицки)
Николай Войнов (Нарумов)
Слави Манов ( Разпоредител )
Иванка Нинова (Графинята)
Виолета Радомирска ( Полина ) – гост,
Цвета Сарамбелиева (гувернантка)
Баясгалан Дашням (Маша )
Станислава Момекова (Прилепа ) и др.

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора Виолета Димитрова

 https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/8024004 © www.24chasa.bg